Sunday, April 25, 2010

Penggunaan Inhaler semasa berpuasa..

Alhamdulillah,diberi kesempatan utk mengupdate blog,walaupun sebenarnya terlalu banyak kerja utk disudahkan. mengenangkan bekerja di hospital,dan pastinya sangat dkt dgn pesakit2,membuatkan hati ini ingin berkongsi sedikit ttg point kaunseling yg perlu ditambah apabila menjalankan kaunseling kpd pesakit.mungkin ada pesakit yg akan bertanya ttg penggunaan inhaler semasa bulan puasa (atau patient nak berpuasa sunat).
harap2,dapat membantu diri n shbt2 pegawai farmasi yg lain utk berdakwah..insyaALLAH.


Menggunakan inhaler bagi yang berpuasa hukumnya boleh, sama ada ianya puasa Ramadhan ataupun yang lainnya. Kerana inhaler itu tidak sampai ke perut tapi hanya berfungsi melegakan saluran pernafasan dan penggunaannya pun hanya dengan bernafas seperti biasa. Jadi hal ini tidak seperti makan dan minum.

Sebagaimana diketahui, bahawa hukum asal puasanya adalah sah sampai ada dalil yang menunjukkan rosaknya puasa, baik dari Al-Kitab, As-Sunnah, Ijma’ ataupun Qiyas yang Sahih.

[Fadha’il Ramadhan, disusun oleh Abdurrazaq Hasan, Soalan no. 1]

[Disalin dari bukuAl-Fatawa Asy-Syar’iyyah Fi Al-Masa’il Al-Ashriyyah Min Fatawa Ulama Al-Balad Al-Haram, edisi Indonesia Fatwa-Fatwa Terkini, Penerbit Darul Haq]

Sumber :Disunting dan dialihbahasa dari http://www.almanhaj.or.id/

No comments: